Zweetwerk

Zweetwerk is Nazoeken…

Het nazoeken met een zweethond naar aangeschoten of aangereden grof wild is zweetwerk. Wild dat aangereden of aangeschoten is zal uit zijn lijden verlost moeten worden. Een nazoek op het spoor van het gewond geraakte wild is dan nodig. Ook bij het vermoeden van een misser van de jager behoort het tot zijn/haar weidelijke plicht om te zorgen dat het gewonde wild gevonden wordt.
Reeën, herten, zwijnen en moeflon behoren in Nederland tot het grofwild. 

Zweetwerk vraagt veel concentratie, geduld en doorzettingsvermogen van zowel de zweethond als voorjager. Het is de hond constant goed lezen. Dat maakt tegelijkertijd het nazoeken met de hond zo mooi en tevens dankbaar wanneer het wild gevonden wordt.
Weidelijk jagen is een ongeschreven regel van fatsoen. Dat houdt in dat men nooit aangeschoten wild, gewond wild dus, achter laat en laat lijden tot aan zijn dood. 

Foto onder : Een Bayerischer Gebirgsschweisshund bij valwild. Deze zweethond heeft een succesvolle nazoek gedaan op een ree die na een aanrijding op de vlucht was gegaan.


 Zweet
 

Zweet is de jagersbenaming voor bloed dat uit het lichaam van wild komt. Aangeschoten wild, dat ook ziek geschoten wild wordt genoemd, vlucht en laat zweet achter. Zodoende noemen we dat spoor een zweetspoor. Zo’n spoor kan bestaan uit bloed maar ook uit de geur van angst via de hoefafdrukken. Dat is een speciale geur dat via de zweetkliertjes aan de achterlopers van het wild vrijmaakt.

Op de aanschotplaats of waar de aanrijding heeft plaats gevonden kan men donker of licht bloed aantreffen maar soms ook niks. Aan de hand van de kleur van dit zweet en eventuele botsplinters kan men een indicatie maken waar het wild is geraakt en hoe ver het gevlucht zal zijn.      

Nazoeken, niet te snel willen

Bij aanrijdingen met wild of wanneer wild is aangeschoten is het dier niet altijd gelijk dood. Het vlucht weg en zal zich schuil houden in de dekking. Meestal gaat het dan een langzame dood tegemoet. Daarom is een nazoek met een goed getrainde zweethond absoluut nodig om het verwonde dier, uit zijn lijden te verlossen. 

Wanneer ’s avonds wild is aangeschoten wordt de volgende morgen een nazoek gedaan. De jager die het wild heeft aangeschoten, moet na het schot het wild altijd goed observeren om de juiste informatie te geven voor het nazoeken. Dit vergroot de kans op een succesvolle nazoek.

Indien wild is aangeschoten is het niet verstandig direct een nazoek te doen. Het verwonde dier vlucht alleen maar verder en verder. Geef het dier rustig de tijd om dood te kunnen gaan of dat het verstijfd in zijn wondbed. Het is beter de volgende morgen de nazoek te doen. Doordat de geur van het zweetspoor dan verwaaid is zal de zweethond rustiger en geconcentreerder zijn werk kunnen doen.


Valwild 

Onder valwild verstaan we wilde dieren die in de vrije natuur leven en door een aanrijding, verdrinking of andere gebeurtenis gewond raken of sterven. Daartoe behoort ook wild dat vast komt te zitten in een hekwerk of dat opgejaagd wordt door loslopende honden met aanrijdingen tot gevolg. 

Reeën, prachtig maar weerloos

Bent u er niet zeker van dat uw hond nooit achter wild aangaat ? Houd hem dan alstublieft aan de lijn. De hond moet altijd onder controle zijn. Er vallen (buiten u zicht) meer slachtoffers dan u denkt. Geniet van uw ontmoeting met een ree.  

Reegeit met 2 kalfjes.


Gun reeën de rust en ruimte die ze nodig hebben

Dank u, ook namens het ree

Op de website  www.hetree.nl  vindt u meer informatie over het ree


samenopjacht.nl

Scroll naar boven